Fjordenhus

Fjordenhus, den første bygning tegnet af kunstneren Olafur Eliasson og hans atelier

Fjordenhus er den første bygning tegnet af kunstneren Olafur Eliasson og arkitekterne på Studio Olafur Eliasson. Den blev indviet den 9. juni 2018 i Vejle. Bygningen fungerer som hovedsæde for KIRK KAPITAL A/S, som er projektets bygherre. Fjordenhus er et nutidigt Gesamtkunstværk, der indeholder en række stedspecifikke kunstværker samt interiør og belysning, som er særligt designet til bygningen af Eliasson og hans team.

Olafur Eliasson:

“Jeg er enormt taknemmelig for den tillid, Kirk Johansen-familien har vist mig ved at invitere mig til at lave Fjordenhus. På mit atelier har vi i mange år forsket i sansning, fysisk bevægelse, lys, samt oplevelsen af natur og rum, og bygningen lader alle disse temaer smelte sammen. Fjordenhus er på én gang et Gesamtkunstværk og en fuldt funktionel bygning. Jeg håber, at beboerne i Vejle vil tage godt imod det.”

Historien bag Fjordenhus fortalt af Kirk Kapitals aktionærer

Bygningens stueetage strækker sig i dobbelt højde og er viet til samspillet mellem bygningen og den omkringliggende fjord, hvor vejr og vind reflekterer det specialglaserede murværk i blandt andet røde, grønne og blå nuancer. Buede åbninger og vinduer indrammer udsigten til fjordens bredder og havnen, mens to af stueetagens rum gennemstrømmes af vand. Arkitekturen og kunsten i disse rum indgår på den måde i en konstant dialog med det omsluttende hav.

Olafur Eliasson:

“Vi eksperimenterede med et organisk udtryk, der spiller sammen med tidevandet og fjordens skiftende overflade. Det organiske kommer også til udtryk i bygningens vægge, der bevirker, at vores opfattelse af de forskellige rum ændrer sig, når vi bevæger os igennem dem.”

Olafur Eliasson fortæller om Fjordenhus

Fjordenhus består af fire sammenhængende cylindre med en højde på 28 meter. Den markante bygning rejser sig op ad vandet og skaber en forbindelse mellem Vejle Fjord og byens centrum. Beboere og besøgende får adgang til stueetagen i Fjordenhus via en smal gangbro, ligesom det også er muligt at gå en tur langs den nyligt anlagte anløbsbro, der er tegnet af landskabsarkitekten Günther Vogt. Bygningen er unikt placeret i en hybrid af natur, by- og industriområde.

Færdiggørelsen af Fjordenhus markerer et skift i Eliassons aktiviteter. Hvor arkitekturorienterede projekter indtil nu er blevet varetaget af Studio Olafur Eliasson, vil de fremover blive til i Eliassons Studio Other Spaces (SOS), et nyt internationalt kontor for kunst og arkitektur, som han grundlagde med sin mangeårige samarbejdspartner Sebastian Behmann i 2014. Studio Other Spaces er en arkitektonisk modpol til Studio Olafur Eliasson og fokuserer på interdisciplinære og eksperimentelle projekter af et omfang svarende til Fjordenhus, samt på værker til det offentlige rum. Flere projekter er i øjeblikket under tilblivelse rundt om i verden, fra Paris til Addis Abeba i Etiopien.

Fjordenhus

Sebastian Behmann:

“Vi har i designprocessen været meget opmærksomme på koreografien og rækkefølgen af rum og har arbejdet fokuseret med modulering af lys og akustik for at øge bygningens sanselige aspekter. Fjordenhus skaber skulpturelt nærvær i havnen, et samspil mellem masse og hulrum. Disse hulrum – omdrejningspunktet for interaktionen mellem det indre af bygningen og dens omgivelser – er et centralt designelement og har været formgivende for de parabolske vinduer, der strækker sig over flere etager.”

Fakta om Olafur Eliasson: 

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, født 1967, arbejder med alt fra installationskunst og skulptur til maleri, fotografi og film. Siden 1997 har han haft soloudstillinger i fremtrædende museer verden over. Som en del af sit virke har han desuden engageret sig i uddannelse samt projekter og diskussioner vedrørende bæredygtighed, ren energi og klimaforandring. Eliassons arkitektoniske projekter omfatter Serpentine Gallery Pavilion 2007, der blev tegnet i samarbejde med arkitekten Kjetil Thorsen, Your rainbow panorama på toppen af ARoS Aarhus Kunstmuseum (2006-2011) og Harpa Reykjavik Concert Hall and Conference Centre (2005-2011), som vandt Mies van der Rohe Award i 2013, hvortil Eliasson skabte facaden i samarbejde med Henning Larsen Architects.

Fakta om Sebastian Behmann:

Den tyske arkitekt Sebastian Behmann, født 1969, har arbejdet sammen med Eliasson siden 2001, leder designteamet på Studio Olafur Eliasson og er medstifter af Studio Other Spaces.

Fakta om Studio Olafur Eliasson:

Teamet på Studio Olafur Eliasson består af mere end 100 personer, fra håndværkere og specialteknikere til arkitekter, forskere, kunsthistorikere, kokke og administratorer. De udvikler, producerer og installerer kunstværker, projekter og udstillinger med Eliasson, samt eksperimenterer, arkiverer, udgiver bøger og laver kommunikation. Udover at realisere kunstværker internt på atelieret, arbejder Eliasson og hans team sammen med eksterne bygningsingeniører, byplanlæggere og andre specialister og samarbejder med folk fra hele verden inden for kultur, politik og videnskab. www.olafureliasson.net.

Fakta om Fjordenhus byggeriet